"Ti ljudje so namreč živeli ob reki, ki teče pod Straškim hribom, pod hribom, ki se je s celo rajdo vinogradov razpotegnil visoko v gabrove in bukove hoste in se čez poraščen skalnat svet dvignil v mogočni, široki Srobotnik."
Dularjeva pot: Železniška postaja v Straži

Železniška postaja

Dragi pohodnik, draga pohodnica, prisrčno pozdravljena!

Predstavljaj si, da se pogovarjam s teboj jaz, Jože Dular, ki sem kot fantič preobrnil vsak kamen tod naokrog, stikal za školjkami, piškurji in ribami v Krki, čakal, da drbunceljni dozore, kdaj pa že kakšnega na pol zrelega snedel. Ta reka in ta dolina sta za vedno ostali v mojem srcu, tudi ko me je odneslo v Ljubljano in pozneje čez Gorjance v Belo krajino. Kamor že so me vodile obveznosti in dolžnosti, vedno me je tam zanimal človek. Kakšna sreča, da sem se lahko pri svojem delu v metliškem muzeju vsak dan ukvarjal z dosežki in presežki svojih rojakov, z njihovimi stvaritvami in njihovo zapuščino. Skrbno in spoštljivo sem zbiral gradivo, tako v arhivih kot pri vseh tistih, ki so želeli z menoj deliti svoje zgodbe - za mamco, ki mi je pred kozolcem pripovedovala, kako se tre lan, je bil to njen vsakdanjik, morda si je celo mislila, koga neki bi to zanimalo, zame in upam, da tudi za vas, pa so bili to biseri nekega časa. Skrbno sem jih spravil v srce in na papir, da bi lahko še vam pripovedovali o preteklih dneh.

Dolga leta me je metliška rečica Bojica spremljala v službo, mene pa je vedno klicala Krka - moja srebrna reka, k njej sem se spet in spet vračal...

Z glavne ceste se sprehodimo mimo Picerije Ravbar, mimo trgovine in Kulturnega doma, nato pa zavijemo v desno, domačini porečejo, da gremo proti Kregarjevemu hribu. Sledi smerokazu za cerkev svetega Tomaža. Tam pa se ti spet oglasim…

Potek poti

Pozdravljeni na izhodišču Dularjeve poti!

Vabimo vas na pot po krajih, ki jih je v svojih knjigah opisoval pisatelj, pesnik in muzealec Jože Dular, rojen v Vavti vasi (1915 - 2000). V teh krajih je preživel otroštvo in mladost, s te železniške postaje pa je odhajal v novomeško gimnazijo. V stavbi zdaj ustvarja znani fotograf Borut Peterlin.

Pri gradnji železniških tirov so v neposredni bližini postaje našli prazgodovinske peči za taljenje železove rude. Prvi vlak je v Stražo pripeljal leta 1894. Poleg prevoza potnikov je bil namenjen predvsem odvažanju lesa in oglja iz zaledja roških gozdov. Potnike, ki so bili namenjeni v zdravilišče Dolenjske Toplice, je prihajal iskat topliški gostilničar Ivan Sitar; s svojim omnibusom na konjsko vprego je lahko prepeljal do 11 potnikov. Zadnji potniški vlak je iz Straže odpeljal leta 1964. Stari zapisi pravijo, da Straža ni bila nikoli več tako blizu Dunaja kakor do takrat: tu si kupil vozovnico, sedel na vlak in odpotoval na Dunaj.

Le streljaj od železniške postaje se v središču Straže nahaja avtobusna postaja. Tam lahko najdemo rumeno Jakobovo školjko in puščico, ki označujeta del slovenske Jakobove poti. Po tej trasi teče tudi prvi odsek našega pohoda Po poteh Jožeta Dularja - do cerkve sv. Tomaža na Straškem hribu.

Odlomek iz njegovih del

"Vlak se skozi temo in gozdove dviguje proti Semmeringu. Plinske luči v vagonih medlo svetijo in ob zaprtih oknih vihrajo celi snopi isker. V kupeju poleg drugih potnikov sedita Jože in Fani. Srečna, da za nekaj časa odhajata domov."

(Roman Krka pa teče naprej, str. 338)

GOR